4.7.14

«Καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή του Ν. 4264/14 στην απευθείας πώληση από τους αγρότες της παραγωγής τους»

04/07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Πετράκου και άλλων 7 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα: «Καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή του Ν. 4264/14 στην απευθείας πώληση από τους αγρότες της παραγωγής τους»

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, μαζί με άλλους 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει ο Νόμος 4264/2014 για το Υπαίθριο Εμπόριο και τις Λαϊκές Αγορές, τόσο στις χορηγήσεις και ανανεώσεις των αδειών παραγωγών-πωλητών λαϊκών αγορών, όσο και στις χορηγήσεις και στις άδειες παραγωγών υπαίθριου εμπορίου.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισημαίνουν ότι η ομαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση των παραγωγών, αλλά και για τη δυνατότητα των καταναλωτών να έχουν πρόσβαση σε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, καλούν την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση κατάργησης νέων αδειών παραγωγού υπαίθριου εμπορίου και να επιτρέψει άμεσα, σε νέους αδειούχους-παραγωγούς, να ασκούν υπαίθριο εμπόριο. Επίσης, ζητάνε να μάθουν τους λόγους για τους οποίους δεν έχει συσταθεί μέχρι σήμερα η Υπουργική Απόφαση του Ν. 4264/2014 για σύσταση Τριμελών Επιτροπών χορήγησης βεβαιώσεων για τους παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε καν μία μεταβατική διάταξη για την κάλυψη του κενού που δημιουργήθηκε ανάμεσα στο νέο και το παλιό καθεστώς, καλώντας τον Υπουργό να λύσει άμεσα το ζήτημα αυτό.
Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής:



Ερώτηση
Προς τον  Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας

Θέμα: Καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή του Ν. 4264/14 στην απευθείας πώληση από τους αγρότες της παραγωγής τους
Το θέμα της πώλησης των αγροτικών προϊόντων από τους ιδίους τους παραγωγούς, με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους και την μείωση των τιμών του καταναλωτή, αποτελεί κομβικό ζήτημα τόσο για τον αγροτικό τομέα όσο και για την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Δυστυχώς η πολιτική της κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα αιχμής αποδεικνύεται άκρως καταστροφική. Το ζήτημα αφενός προσεγγίζεται χωρίς συντονισμό από διαφορετικά Υπουργεία (Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), δημιουργώντας καθεστώς πολυνομίας για το ίδιο ουσιαστικά ζήτημα και αφετέρου η προσέγγιση είναι αποσπασματική, πρόχειρη και υπονομευτική απέναντι στην δυνατότητα οι παραγωγοί να διαθέτουν οι ίδιοι την παραγωγή τους στους καταναλωτές.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θεσμοθέτησε εντελώς πρόχειρα τις ‘Αγορές Παραγωγών’ οι οποίες ουσιαστικά δεν μπορούν να μπουν σε λειτουργία, αφού δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, μετά την ψήφιση του Ν. 4264 (Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος και άλλες διατάξεις) βάζει πρόσθετα εμπόδια στην δυνατότητα των παραγωγών να διαθέτουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους τόσο μέσω του υπαίθριου εμπορίου όσο και μέσω των λαϊκών αγορών.

Η εφαρμογή του νόμου 4264 ουσιαστικά εκτοπίζει τους παραγωγούς από το υπαίθριο εμπόριο, αφού η άδεια άσκησης υπαίθριου εμπορίου σε παραγωγούς καταργήθηκε μαζί με το ΠΔ 254/2005, ενώ ακόμη και για την ανανέωση των υπαρχουσών αδειών υπαίθριου εμπορίου παραγωγών έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα λόγω ασαφειών του νόμου.

Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4264 που αφορά την χορήγηση, ανανέωση και μεταβίβαση άδειας παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών (Άρθρο 10)  απαιτείται η βεβαίωση της τριμελούς επιτροπής (Άρθρο 11), που αφορά την πιστοποίηση της παραγωγικής δυνατότητας του ενδιαφερόμενου παραγωγού, προκειμένου να λάβει ή και να ανανεώσει την άδεια του. Για τη συγκρότηση των επιτροπών αυτών και την λειτουργία τους πρέπει να προηγηθεί Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η παραπάνω υπουργική απόφαση και στο Νόμο δεν υπάρχει καμία μεταβατική διάταξη σχετική με το ζήτημα αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της προχειρότητας και αδιαφορίας είναι ουσιαστικά να μην μπορεί να εκδοθεί καμία καινούργια άδεια παραγωγού πωλητή λαϊκών αγορών αλλά και ούτε να ανανεωθεί καμία από τις υπάρχουσες. Δεδομένου, μάλιστα, ότι αυτού του τύπου οι άδειες είναι βραχύβιες (η μέγιστη διάρκεια τους είναι ένα έτος) και η διάρκεια ζωής των περισσοτέρων αγροτικών προϊόντων είναι μικρή, όλα  τα προηγούμενα έχουν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς.

Επειδή η δυνατότητα των παραγωγών να πωλούν οι ίδιοι τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα τόσο για την οικονομική τους επιβίωση, όσο και για να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε φθηνά και ποιοτικά προϊόντα


Ερωτάται
ο κ. Υπουργός

1.      Γιατί καταργήθηκε η άδεια παραγωγού υπαίθριου εμπορίου με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται νέες τέτοιου τύπου άδειες; Σε ποιές  ενέργειες θα προβεί ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα για νέους αδειούχους – παραγωγούς να ασκούν υπαίθριο εμπόριο;
2.      Γιατί δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η Υπουργική Απόφαση του Ν. 4264 για την σύσταση των Τριμελών Επιτροπών χορήγησης των βεβαιώσεων για τους παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει καμία μεταβατική διάταξη που να καλύπτει το κενό μεταξύ του καθεστώτος που ίσχυε πριν και μετά την ψήφιση του Ν. 4264;
3.      Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να λυθεί το πρόβλημα της σύστασης Τριμελών Επιτροπών χορήγησης βεβαιώσεων;


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση