3.7.14

Εισήγηση του Θανάση Πετράκου Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Μεσσηνίας για το νομοσχέδιο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας» της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ»

03 /07/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Εισήγηση του Θανάση Πετράκου Υπεύθυνου του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτή Μεσσηνίας για το νομοσχέδιο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας»  της λεγόμενης «Μικρής ΔΕΗ»


Παρατίθεται η ομιλία:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ. Το θέμα που συζητάμε σήμερα, είναι μείζων για την εθνική οικονομία, και όχι μόνο, του τόπου. Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτή την πλήρη, πλέον, διάλυση, διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και των θυγατρικών της. Δεν έχει κανένα δικαίωμα, διότι δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση και αυτό συνιστά μείζον θέμα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Δεν μπορεί να περάσει από το θερινό τμήμα της Βουλής και δεν μπορεί να περάσει χωρίς τη συναίνεση του ελληνικού λαού. Με αυτή την έννοια δεν πρέπει να ξεκινήσει και δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συνεδρίαση. Κύριε Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας και στους συναδέλφους, αλλά δεν συζητάμε ένα απλό νομοσχέδιο, συζητάμε τη διάλυση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας. Τελεία και παύλα.
….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Πρόεδρε, να έρθει ο κ. Μανιάτης, ο οποίος το υπογράφει, να μας εξηγήσει με ποια πολιτική νομιμοποίηση μια κυβέρνηση που δεν εκφράζει ούτε το 30% του ελληνικού λαού μέσα στα θερινά τμήματα φέρνει αυτό το τερατούργημα αυτή στιγμή να διαλύσει την οικονομία της χώρας.
          ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Θα ήθελα μια απάντηση από τον κ. Παπαγεωργίου και από τον κ. Ζερβό. Το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το οποίο, την 1η Απριλίου εκχωρήθηκε και η διαχείρισή του στο ΤΑΙΠΕΔ, πού ήταν αυτές οι μετοχές; Ήταν στο ΥΠΕΚΑ ή στο Υπουργείο Οικονομικών; Για να δούμε δηλαδή, ποιο είναι το αρμόδιο Υπουργείο. Πού ήταν το 17%; Ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών. Εδώ, ο Υπουργός Οικονομικών είναι ο πρώτος κ. Πρόεδρε.
…….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Πρόεδρε, μιας και ήρθε ο κ. Υπουργός και πριν προχωρήσουμε σε οτιδήποτε, θα ήθελα να μας πει αν υπάρχει η υπογραφή του σημερινού Υπουργού Οικονομικών, γιατί δεν την βλέπουμε, επομένως δεν μπορεί να γίνει συζήτηση του νομοσχεδίου σήμερα. Επίσης, πού είναι οι αλλαγές για τις οποίες συνεδρίαζαν επί τριήμερο οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος, προσπαθώντας να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους να μην αντιδράσουν απέναντι σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο και πάνω απ' όλα τους Βουλευτές των κομμάτων, τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση; Υπάρχουν αυτά; Ζητούμε απάντηση, πρώτα από τον κ. Υπουργό, ο οποίος είναι ένας από τους υπογράφοντες, για το πώς κατατίθεται νομοσχέδιο και έρχεται προς συζήτηση στην επιτροπή χωρίς την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών. Μπορεί ο κ. Χαρδούβελης να μην το συνυπογράψει, άρα το νομοσχέδιο δεν υφίσταται.
……
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Θεωρώ ότι, εάν ακούσουμε τα πρακτικά θα ακούσουμε όλοι τον κ. Υπουργό να λέει «μετά τους εισηγητές θα περιγράψω τις αλλαγές - και μας δείχνει και το χαρτί - και στη συνέχεια θα κάνουν τις οριστικές διατυπώσεις οι συνεργάτες μου». Ναι ή όχι; Ακούσαμε όλοι αυτό;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Άρα, την ουσία των αλλαγών την έχει ήδη στα χέρια του. Τι θέλει δηλαδή να μας πει, να μας πιάσει αδιάβαστους και ότι απαντάμε σε άλλα άρθρα και να μας πει άλλα άρθρα; Να τις περιγράψει τις αλλαγές, εκ των προτέρων, είναι πολύ απλό, για να είναι συμβατό με αυτό που είπε αρχικά. Δεν μπορεί να μας κοροϊδεύει εδώ κανείς.
……
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, εγώ θα τοποθετηθώ με βάση το νομοσχέδιο που μας έχει δοθεί, που έχει αναρτηθεί και όχι με βάση το νομοσχέδιο το οποίο διέρρευσε η Κυβέρνηση, που βέβαια η ουσία του δεν αλλάζει. Νόμιζε απλά η Κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος, ότι θα μπορέσουν να επηρεάσουν τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να μην αντιδρούν. Είδαν όμως ότι οι αντιδράσεις είναι καθολικές και έντονες σε όλη την Ελλάδα και από ανθρώπους οι οποίοι είτε είναι στελέχη είτε έχουν ψηφίσει Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και γι' αυτό μας τις κρατάει κρυφές ο κ. Υπουργός και θα τις πει μετά τις αλλαγές γιατί διαπιστώνει ότι και τις αλλαγές να πει, τον καταλαβαίνω, κανένας δεν επηρεάστηκε από αυτές τις αλλαγές.
Δεν επηρεάστηκε από αυτές τις αλλαγές, διότι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προχτές είχε μεγάλη συγκέντρωση στην Έδεσσα, χθες το βράδυ στη Μεγαλόπολη, σήμερα όλη μέρα στο νομό της Φλώρινας και όλη τη νύχτα, αύριο στη Δράμα και στην Κομοτηνή, αύριο στην Αθήνα. Όλος ο κόσμος αντιδρά, από τους Μητροπολίτες μέχρι τους εργαζόμενους, από τους Περιφερειάρχες μέχρι τους αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό κ. Υπουργέ, που κοιτάτε και χαμογελάτε, ότι αντιδρά η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ δηλαδή οι εργάτες, οι υπάλληλοι, η ΓΕΣΕΒΕ, δηλαδή οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες και έμποροι, η ΠΑΣΕΓΕΣ, δηλαδή οι αγρότες, το Τεχνικό Επιμελητήριο, δηλαδή ο τεχνικός κόσμος της χώρας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, δηλαδή οι γεωτεχνικοί της χώρας, ακόμη και η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, δηλαδή ακόμα και τμήμα των βιομηχάνων, οι οποίοι παράγουν. Όλοι είναι εναντίον αυτού του νομοσχεδίου, όπως διαπιστώθηκε και στη διαβούλευση που έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Ποιοι συμφωνούν με το νομοσχέδιο και ποιοι χαιρέτισαν το νομοσχέδιο; Ο ΣΕΒ,οι  γνωστοί μεταπράτες.
Δεύτερον, ο εκπρόσωπος της Protergia. Κύριε Μανιάτη, μπορεί να μην ήσασταν στο συνέδριο στις 14 Μαρτίου, αλλά επειδή ήταν ο κ. Ζερβός, θα θυμίσω στον κ. Ζερβό και στην Επιτροπή, ότι ο μόνος ο οποίος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου της λεγόμενης μικρής Δ.Ε.Η. ήταν ο εκπρόσωπος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενεργείας από φυσικό αέριο, ο εκπρόσωπος της Protergia. Χαρακτηριστικά είχε πει, «χαιρόμαστε ιδιαιτέρως διότι πριν από ένα χρόνο διατυπώσαμε την άποψη ότι οφείλει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη διάσπαση και στη δημιουργία της μικρής Δ.Ε.Η.. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι μετά από ένα χρόνο αυτή η επιθυμία μας γίνεται πράξη, μόνο που αυτή τη στιγμή παρακαλούμε και ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μια μικρή Δ.Ε.Η., αλλά να προχωρήσει σε περισσότερες από μία ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού» και συνεχίζω εγώ, για να μπορέσουμε να παίξουμε στο παιχνίδι και εμείς και να μην μας την πάρουν οι γερμανοί ή οι γάλλοι τη μικρή Δ.Ε.Η.. Αυτό εννοούσε ο εκπρόσωπος της Protergia, ο οποίος ήταν στο συνέδριο του Energy Forum. Αυτοί είναι οι οποίοι υπερασπίζουν, μόνο αυτοί. Όλος ο ελληνικός λαός, απ' άκρη σε άκρη της Ελλάδας με τις κινητοποιήσεις που κάνει αυτές τις ημέρες είναι εναντίον αυτού του νομοσχέδιο.
Έχουμε, λοιπόν, την υποχρέωση ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ως βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προασπίσουμε στο όνομα του ελληνικού λαού τη δημόσια περιουσία και τη μεγαλύτερη δημοτική επιχείρηση της χώρας, τη Δ.Ε.Η.. Έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να έχουν πρόσβαση στο υπ' αριθμόν δύο δημόσιο αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο πρέπει να προσφέρεται στην φθηνότερη τιμή, όπως λέει ο ιδρυτικός νόμος της και, όσο είναι δυνατόν, φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Έχουμε υποχρέωση να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η βόρεια Ελλάδα σε ειδική οικονομική ζώνη, όπως ζητάνε από την αρχή του μνημονίου οι γερμανοί βιομήχανοι.
Έχουμε αυτή την υποχρέωση, γι' αυτό λοιπόν, φέρνοντας τη φωνή του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, λέμε ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό το μέγα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα.
Δεν έχει κανένα δικαίωμα να παραδώσει στα ιδιωτικά μονοπώλια το ενεργειακό σύστημα της χώρας.
Δεν έχει κανένα δικαίωμα να διασπάσει, να διαλύσει και να ιδιωτικοποιήσει πλήρως τη Δ.Ε.Η. και τις θυγατρικές της. Γιατί όταν βγάζει κάποιος στο σφυρί μια επιχείρηση, η οποία έχει 6 δις τζίρο και στο πρώτο τρίμηνο του 2014 1,5 δις και τα κέρδη προ φόρων και τόκων ανήλθαν 309 εκατομμύρια, όταν παραδίδει στα ιδιωτικά συμφέροντα το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικότερων υποδομών της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μαζί με το δικαίωμα να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα, όταν βάζει πωλητήριο σε δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο μέρος κοιτασμάτων που αντιστοιχούν σε 450 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη και ξυλίτη, όταν κόβει το 30% του σώματος της επιχείρησης το πιο προσοδοφόρο, το πιο παραγωγικό και το δίνει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όταν χαρίζει έτοιμες υποδομές και, ταυτόχρονα με όλα αυτά, παραδίδει στους δήθεν επενδυτές εξασφαλισμένο πελατολόγιο, που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάει η Δ.Ε.Η., τότε αυτό που κάνει δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα.
Γι' αυτό λοιπόν και αυτή τη στιγμή, μέσα από την εισήγησή μας, λέμε ότι καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει έστω και τώρα το καταστροφικό νομοσχέδιο και προειδοποιούμε και εσάς και τους υποψήφιους κερδοσκόπους, που θα ορμήσουν να ξεκοκαλίσουν τη Δ.Ε.Η. και τον ΑΔΜΗΕ, ότι δεν πρόκειται να βγάλουν κέρδος. Αντίθετα, θα χάσουν τα ψίχουλα που θα βάλουν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις και την συγκεκριμένη πάνω απ' όλα, γιατί η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και ανήκει στον ελληνικό λαό.
Κάθε πράξη παραχώρησης και εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας θα ακυρωθεί. Η ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και των θυγατρικών της θα ακυρωθεί και η Δ.Ε.Η. θα επανέλθει ως ενιαία δημόσια επιχείρηση στον ελληνικό λαό, γιατί ο ελληνικός λαός με τον ιδρώτα του και το αίμα του την έχτισε.
Τονίζω ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου. Δεν αναγνωρίζουμε, δηλαδή, τις αποφάσεις για το διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, την εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών της Δ.Ε.Η., το ξεπούλημά τους και τη δημιουργία και ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης μικρής Δ.Ε.Η., η οποία είναι η καλή Δ.Ε.Η.. Η πράξη αυτή θα ακυρωθεί και τα κερδοσκοπικά αρπακτικά κεφάλαια ας το καταλάβουν, ότι χτίζουν στην άμμο, γιατί δεν πρόκειται να αποκτήσουν κανένα κομμάτι της Δ.Ε.Η..
Η συγκυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαλύσει και να ξεπουλήσει την στρατηγικότερη δημόσια επιχείρηση της χώρας.
Η συγκυβέρνηση αφού έχει χάσει τη στήριξη του λαού, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ξεπουλάει, κατ' εντολή της τρόικα, το 30% με αυτό το νομοσχέδιο της Δ.Ε.Η., επικαλούμενη το επιχείρημα, ότι η διάσπαση της Δ.Ε.Η. θα ανοίξει την αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σας απαντάμε. Σταματήστε τα παραμύθια στον ελληνικό λαό, γιατί αυτά τα παραμύθια οδήγησαν στα μνημόνια και την καταστροφή. Η απελευθέρωση και η ιδιωτικοποίηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της χώρα μας έχει γίνει δεκατρία χρόνια και έχει οδηγήσει στο να έχει σήμερα ο ιδιωτικός τομέας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας το 46,5%, περίπου, της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος και η Δ.Ε.Η. το 53,5%.
Είδαμε λοιπόν, ότι η απελευθέρωση αυτή της αγοράς ενέργειας και η σπατάλη κεφαλαίων, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις από την περίοδο που έγινε η ιδιωτικοποίηση (2001-2013), της τάξης του 103% στα νοικοκυριά και 76,5% στη βιομηχανία.
Επειδή, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Πρόεδρε – και θα καταθέσω στα πρακτικά - έχουμε και εμείς τα στοιχεία των  ιδιωτικοποιήσεων συνολικά, και με πίνακες, του τι γίνεται στην Ε.Ε. και στη Γερμανία, που ανέφερε και ο συνάδελφος, αλλά και στη Γαλλία, τα στοιχεία συνολικά στην Ε.Ε., δείχνουν αυξήσεις.
Γι' αυτό, και οι επτά μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί, βγήκαν πριν από τρεις μήνες και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ε.Ε.. Προ φόρων, κ. συνάδελφε. Σας το δίνω, λοιπόν, να το δείτε, αλλά θα το καταθέσουμε και στα πρακτικά για να το δουν όλοι οι συνάδελφοι. Για να γίνει κατανοητό, σήμερα που η μέση ζήτηση δεν ανέρχεται πάνω από 7000 Μεγαβάτ, με αιχμή τα 9150, και η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα είναι 16198 Μεγαβάτ, παρόλα αυτά, επειδή μας είπε ο κύριος συνάδελφος - έχω τα λόγια του ότι «δεν υπάρχουν κίνητρα, γι' αυτό δεν πέφτουν οι τιμές» - για να δούμε αν υπάρχουν κίνητρα, ο ελληνικός λαός, συνεχίζει και σήμερα που μιλάμε, να επιδοτεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ρεύματος από φυσικό αέριο, συνολικά, και την Δ.Ε.Η., τους ιδιώτες που μας ενδιαφέρουν, για την ιδιωτικοποίηση κάνετε, καλά κάνει και επιδοτεί τη Δ.Ε.Η., γιατί τη Δ.Ε.Η. την έχτισε  με τον ιδρώτα και το αίμα του. Καλά κάνει! Αυτός ο «τύπος» που κάνει τον επενδυτή, δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτος. Λοιπόν, 1,2 δισ. €. έχουν πάρει την περίοδο 2009- 2013 οι ιδιώτες. Μόνο οι παραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο.
Και εάν βάλουμε και τους μεγάλους επενδυτές, όπως τους προχθεσινούς, στο νομοσχέδιο που είχαμε, με τις έξι επενδύσεις που πήραν για 6 θέσεις εργασίας 94 εκατ.  €, μόνο αυτοί, θα δούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια που κουβεντιάζουμε, έχουν πάρει πολύ περισσότερα από 1,2 δισ. €. Και εάν τα αθροίσουμε όλα στη δεκαετία των ιδιωτικοποιήσεων, κ. συνάδελφε, οι ιδιώτες για επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, διακανονισμούς και όλα αυτά, έχουν πάρει 10,4 δισ. €. Το κόστος, λοιπόν, της παραγωγής ενέργειας έχει εκτοξευθεί, απόρροια  των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης.
Με τη διάσπαση της ενιαίας Δ.Ε.Η. που της επέτρεπε οικονομίες κλίμακος και συντονισμένη λειτουργία, και άφησε τη θέση της σε τρεις εταιρίες: Δ.Ε.Η., Παραγωγή και Εμπορία, ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.
….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Αφού διασπάστηκε η Δ.Ε.Η., όπως προ είπα, κάθε μια έχει τώρα έχει αυξανόμενα κόστη λειτουργίας επενδύσεων δανεισμού, λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους.  Το κόστος παραγωγής ενέργειας, λοιπόν, έχει αυξηθεί επίσης, λόγω και των εργολαβιών που υπάρχουν, γιατί με τις εργολαβίες γινόταν ανορθολογική εκμετάλλευση του λιγνίτη, το ξέρει ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Η., ταυτόχρονα, οι εργολάβοι πραγματοποιούν με απαράδεκτο, όπως προείπα, τρόπο τη λειτουργία στα ορυχεία.
Σε όλα αυτά, έρχεται ακόμα μια διάσπαση τώρα να γίνει με αυτό το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να αυξήσει πάρα πολύ ακόμα, το κόστος παραγωγής, αφού η εναπομείνασα Δ.Ε.Η., λόγω του μείγματος καυσίμου και της ηλικίας των εργοστασίων που θα της απομείνουν, σύντομα θα καταστεί μικρότερη από την «μικρή Δ.Ε.Η.» και λιγότερο ανταγωνιστική από την ιδιωτική, από την Ι.Ε.Η. την Ιδιωτική Εταιρεία Ηλεκτρισμού.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, ότι εάν διαμελίσει την Δ.Ε.Η. και δημιουργήσει μια ιδιωτική εταιρεία, λόγω του ανταγωνισμού, θα μειωθούν οι τιμές. Απαντάμε: Και αυτό είναι ένα μεγάλο παραμύθι! Διότι, πέραν του γεγονότος ότι η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιαιτερότητα, επειδή δεν αποθηκεύεται, επιπλέον η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, συνεπώς δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας με την υγιή έννοια του όρου «σωστός ανταγωνισμός».
Το κυριότερο, όμως, είναι το εξής απλό. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τρεις παράγοντες. Από το κόστος του καυσίμου, από το κόστος του κεφαλαίου και από το κόστος της εργασίας. Το κόστος εργασίας συμμετέχει πολύ λίγο, άρα αυτά που επηρεάζουν είναι τα δύο πρώτα. Το κόστος του καυσίμου θα είναι το ίδιο και στην ΙΕΗ και στην ΔΕΗ. Λιγνίτης και νερά, το κόστος θα είναι το ίδιο. Αυτό που φτιάχνετε δεν θα είναι ΔΕΗ αλλά Ιδιωτική Εταιρία Ηλεκτρισμού. Κύριε Μανιάτη, γυρίζετε την χώρα 60 χρόνια πίσω και αντί να πάμε μπροστά μας φέρνετε πριν το 1956. Η νέα Ελλάδα θα είναι η Ελλάδα μετά τον εμφύλιο. Εκεί μας οδηγείτε. Στο 1956, με τις πολλές ηλεκτρικές εταιρίες, αλλά η Ελλάδα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Άρα, εφόσον το κόστος του καυσίμου θα είναι ίδιο, θα είναι μεγαλύτερο και το κόστος του καυσίμου και για τους δυο, γιατί εφόσον διασπάται η ενότητα των ορυχείων δεν μπορεί να γίνει ορθολογική εκμετάλλευση και δεν μπορεί να γίνουν οικονομίες κλίμακας. Τι απομένει; Το κόστος του χρήματος. Το κόστος ανάκτησης κεφαλαίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε κανέναν ιδιώτη ο οποίος θα θέλει να ανακτήσει το κόστος του επενδεδυμένου κεφαλαίου σε 25 χρόνια, όπως κάνει η ΔΕΗ; Οι ιδιώτες θέλουν να ανακτήσουν το κόστος του επενδεδυμένου κεφαλαίου στα 10 χρόνια. Άρα, τι θα γίνει; Θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το κόστος; Άρα, θα αυξηθεί και ακόμη θα αυξηθούν οι τιμές. Τι έγινε με τον ΑΔΜΗΕ; Πόσο είναι το τέλος χρέωσης δικτύου σήμερα; Είναι 8%. Τι λέει η περίφημη ΡΑΕ που μας είπε ο κ. συνάδελφος ότι πρέπει να είμαστε απολύτως ήσυχοι, γιατί η ΡΑΕ ελέγχεται από το κράτος. Κύριε συνάδελφε, έρχεσθε σε αντίθεση με τον κ. Υπουργό γιατί ο ίδιος μας είπε προχθές ότι η ΡΑΕ είναι υπερκυβέρνηση και δεν ελέγχεται από κανέναν. Είναι πάνω από τις κυβερνήσεις και από τους υπουργούς. Όμως και να μην μας το έλεγε ο κ. Υπουργός, το έχουμε νοιώσει στο πετσί μας όταν, ομοφώνως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου σε πλήρη σύνθεση, έχει ζητήσει εδώ και 1,5 χρόνο, να έρθει ο κ. Βασιλάκος και όλη η διοίκηση της ΡΑΕ, αλλά έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Βουλή των Ελλήνων.
Όλα τα ζητήματα αποδεικνύουν ότι θα αυξηθεί το ρεύμα στην Ελλάδα. Το ρεύμα έχει αυξηθεί και στην ΕΕ, όπως προείπα, ως αποτέλεσμα της απελευθέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΕ από 247 ηλεκτρικές εταιρίες που προϋπήρχαν πριν από 12 χρόνια σήμερα συγχωνεύτηκαν και μειώθηκαν σε επτά, οι οποίες ελέγχουν τα 2/3 της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Αντί λοιπόν ενός υγιούς ανταγωνισμού που μας έλεγαν όλες οι θεωρίες, η λεγόμενη απελευθέρωση οδήγησε σε ολιγοπωλιακή υπερσυγκέντρωση και αντί μείωση τιμών, είχαμε αυξήσεις. Η λεγόμενη απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση οδήγησαν σε δραματική μετατόπιση από την παραδοσιακή άποψη, λειτουργίας της δημόσιας επιχείρησης που πρέπει να είναι στο δημόσιο συμφέρον. Αφού έγινε ΑΕ, μετατοπίστηκε αυτό να είναι το συμφέρον των μετόχων. Αυτό έχει γίνει αυτή την στιγμή. Όλα αυτά τα χρόνια που εφαρμόστηκε στην ΕΕ και συγκεκριμένα κατά την επταετία 2000 – 2007, η αύξηση των τιμολογίων στην Ιρλανδία ήταν 63% και το ίδιο συνέβη στην Φινλανδία και στην Δανία, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, όπου σας έδειξα στον χάρτη.
Όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, στη Γερμανία, όπως σας έδειξα το χάρτη, λέτε ότι θα προσφέρετε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και θα πέσουν οι τιμές και θα βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Και δίνετε για παράδειγμα τον Ο.Τ.Ε.. Για να απομυθοποιήσουμε και αυτόν τον μύθο,  παραλείψατε να αναφέρετε ότι η ιστορία του Ο.Τ.Ε. είναι διαφορετικό πράγμα. Ο Ο.Τ.Ε. παρέχει υπηρεσίες. Εδώ έχουμε παραγωγή. Πουλάτε παραγωγή προϊόντος. Δεύτερον, και κυριότερο. Στον Ο.Τ.Ε. συνέβη να έχει υπάρξει η παγκόσμια τεχνολογική ωρίμανση την περίοδο που τον πουλήσατε. Όμως το πέρασμα από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή είχε γίνει επί δημοσίου ΟΤΕ. Η COSMOTE και οι εξελίξεις που υπήρξαν στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας και στην τηλεφωνία είναι πολύ μεγαλύτερες, από όταν η αγροτική οικονομία πέρασε από το να οργώνει ο αγρότης, με το άλογο ή το μουλάρι και περάσαμε στα τρακτέρ.
Μιλάμε λοιπόν για δύο ανόμοια πράγματα και επειδή ως μαθηματικός πρέπει να πω, ότι τα ανόμοια πράγματα δεν μπορούν να συγκρίνονται, άρα, λοιπόν, μην συγκρίνετε ανόμοια πράγματα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Επίσης, ξέρετε τι άλλο παραλείπετε; Παραλείπετε να πείτε στους εργαζόμενους, που τους λέτε, μην ανησυχείτε για πέντε χρόνια - θα μας τα πει όταν θα φέρει τις Τροπολογίες - γιατί στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει τίποτα να μην ανησυχούνε, παραλείπετε να πείτε ότι στον Ο.Τ.Ε. λειτουργούν οι θυγατρικές. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι με θυγατρικές των 400 €, αυτό είναι το όραμα και το μέλλον και για τα ορυχεία και για τα εργοστάσια παραγωγής, για τον κόσμο που θα δουλεύει στην Ι.Ε.Η.. Ας δούμε ακόμη το τι συνέβη, όταν μας λέτε ότι θα κερδίσει το Δημόσιο από την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η.. Τι έγινε με το 49%;
Την περίοδο 2001 έως 2003 εισέπραξε το Ελληνικό Δημόσιο από το 49% της πώλησης των μετοχών της Δ.Ε.Η. 1,8 δισ. €. Την ίδια περίοδο, πόσο ήταν τα κέρδη της, ξεπουλημένης κατά το ήμισυ, Δ.Ε.Η.; Ήταν 2,4 δισ. € και για το 49% πήρε το Ελληνικό Δημόσιο 1,8 δις και ύστερα ισχυρίζεστε και λέτε και αναρωτιέστε γιατί η χώρα καταστράφηκε και γιατί χρεοκόπησε. Γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις αυξάνουν το δημόσιο χρέος και χρεοκοπούν τις χώρες, αυτό έχει γίνει παντού, αυτή είναι η παγκόσμια εξέλιξη του νεοφιλελευθερισμού κύριε συνάδελφε που διαμαρτύρεσαι. Είχαμε, από το 1973 και μετά, σε παγκόσμιο επίπεδο, νεοφιλελευθερισμό. Και ο νεοφιλελευθερισμός οδήγησε σε αυτή την καταστροφή της κοινωνίας όλου του κόσμου.
Χαρίζετε λοιπόν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στους ιδιώτες, δημόσια περιουσία ανυπολόγιστης αξίας. Χαρίζετε όλες αυτές τις μονάδες συνολικής ισχύος 2768 Μεγαβάτ. Προσφέρετε και τους πολίτες, ακόμα και η Ε.Ε. η οποία είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, σας είπε ότι δεν μπορείτε να τους πάτε τους καταναλωτές, δεμένους χειροπόδαρα και να τους προσφέρετε στο μεγάλο επενδυτή, ο οποίος το τι θα επενδύσει, δεν έχω καταλάβει. Τι θα επενδύσει; Αφού του δίνετε έτοιμες μονάδες, έτοιμα κέρδη, έτοιμο πελατολόγιο, τα πάντα του δίνετε και στο τέλος, τι επενδυτής είναι αυτός; Να πάρουμε και τον τελευταίο άνεργο, τον πιο μακροχρόνιο άνεργο και να τον κάνουμε επενδυτή και αυτόν, χωρίς κεφάλαιο. Αυτοί είναι οι επενδυτές που δημιουργείτε εσείς.
Οι καταναλωτές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θέλουν φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Συνεπώς, με αυτό δεν εξασφαλίζεται τίποτα και η επιλογή της Κυβέρνησης που προβάλλετε ως την πιο σωστή λύση, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Το επιχείρημα ότι η πώληση της Δ.Ε.Η. είναι επένδυση, είναι αστείο. Η πώληση της Δ.Ε.Η. είναι αντικατάσταση κεφαλαίου και όχι επένδυση. Δεδομένου, όπως σας είπα, ότι πωλείται συγκεκριμένο μείγμα καυσίμου, πελατολόγιο και όλα αυτά, επίσης, δεν αντέχει σε κριτική το ότι η πώληση της μικρής Δ.Ε.Η. εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση της κατασκευής της μονάδας 5 της Πτολεμαΐδας. Γιατί αλήθεια, ποιος μεγάλος οικονομολόγους είναι αυτός, ο οποίος θα πουλήσει 2768 Μεγαβάτ, για να φτιάξει 660; Μόνο όποιος συνειδητά έχει επιλέξει να ισοπεδώσει τις ζωές ενός ολόκληρου λαού για να πλουτίζουν οι διεθνείς τοκογλύφοι και τα μονοπώλια, που συνδέονται μαζί τους.
Επιπλέον, η μείωση και η συρρίκνωση της ΔΕΗ, κύριε Εισηγητή της Πλειοψηφίας, θα μειώσει τις εξασφαλίσεις  σε τράπεζες και άρα, θα αυξήσει το κόστος του δανεισμού. Δεν θα το  μειώσει το κόστος δανεισμού. Γιατί, μία μικρότερη επιχείρηση είναι πιο επισφαλής. Κεντρικό, λοιπόν, καθήκον για το ΣΥΡΙΖΑ, είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και αυτό θα κάνουμε. Για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της ΔΕΗ, να μην υλοποιηθεί η καταστροφική πράξη 15 της 24ης Ιουλίου του 2013 της Κυβέρνησης, δηλαδή να αποτραπεί και το ξεπούλημα των δικτύων και η δημιουργία της ιδιωτικοποίησης της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» αλλά και η πώληση του 17% και του management σε ιδιωτικά κεφάλαια. Θα έχει όπως προείπα, καταστροφικά αποτελέσματα. Θέλουμε να αποτρέψουμε την καταστροφή. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν γι’ αυτό. Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να δημιουργήσει ένα παλλαϊκό μέτωπο, για να υπερασπίσει τη δημόσια περιουσία. Για να υπερασπίσει τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας.
Κυρίες και κύριοι, θέλω να σας θυμίσω ότι πριν τη ΔΕΗ η αγορά ήταν διασπασμένη. Μας γυρίζετε 60 χρόνια πίσω. Γι’ αυτό λοιπόν ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ, με αφορμή τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες, ενάντια στο ξεπούλημα  της ΔΕΗ και της χώρας, όσοι λένε ότι έχουν βαφτίσει την αντίσταση στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, σαν διασάλευση της τάξης, μόνο γέλια προκαλούν.
Είναι υποχρέωση του ελληνικού λαού, να αντιδράσει έντονα σ’ αυτό το μέγα κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό έγκλημα που γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει, να προχωρήσει και να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει, η ΔΕΗ θα επανέλθει ως ενιαία δημόσια επιχείρηση του ελληνικού λαού. Δεν έχετε καμία πολιτική νομιμοποίηση. Αν νομίζετε ότι την έχετε, ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.
….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Θα έπρεπε να έρθουν ο κ. Στουρνάρας και ο κ. Βορίδης να απολογηθούν γι’ αυτούς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μήπως είναι μία καλή ευκαιρία να έρθει αύριο για πρώτη φορά, για να δούμε πώς είναι;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Όχι, να μην έρθουν καθόλου. Να έρθουν οι αγρότες, η ΠΑΣΕΓΕΣ. Γιατί να μην έρθουν; Θα τριπλασιαστεί το κόστος του νερού.
………
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Πρόεδρε, αυτό που θέλουμε είναι να λέγεται η αλήθεια…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όλοι το θέλουμε αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ):και να μην εμπαίζει κανένας Υπουργός την Επιτροπή. Γιατί εδώ εμπαίζει ο Υπουργός την Επιτροπή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι. Θα μου επιτρέψετε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Δεν είναι δυνατόν να έχει γραφτεί η ανακοίνωση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το μεσημέρι και να μας λέει εδώ ο κ. Υπουργός ότι θα τις διατυπώσουμε.


Το Γραφείο Τύπου

Μετάφραση