2.12.14

«Συνάντηση του Θανάση Πετράκου με εκπροσώπους του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Νομού Μεσσηνίας»

02.12.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση του Θανάση Πετράκου με εκπροσώπους του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Νομού Μεσσηνίας»


            Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, συναντήθηκε με την Πρόεδρο κ. Μπάμπαλη Κατερίνα και το μέλος του Δ.Σ. Κοζομπόλη Ανδριάνα, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών του Νομού Μεσσηνίας, «PALSO».
Ο βουλευτής ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του Συλλόγου για το τεράστιο θέμα που έχει δημιουργηθεί από το «πάγωμα» της έκδοσης νέων αδειών χορήγησης επάρκειας που ισχύει από τον Απρίλιο του 2014, με την αιτιολόγηση ότι θα αλλάξει ο νόμος και θα προστεθούν επιπλέον κριτήρια. Σημειώνεται ότι, μέχρι τότε, για την χορήγηση επάρκειας καθώς και για την άδεια ίδρυσης και διδασκαλίας ξένων αρκούσε η γλωσσική επάρκεια επιπέδου C2 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξ αιτίας του «παγώματος» αυτού, από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Νοέμβρη, εκκρεμούσαν στο Υπουργείο περίπου 6.000 αιτήσεις!
Σήμερα στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών εργάζονται περίπου 100.000 καθηγητές και ότι αν τα νέα κριτήρια που θα θεσπισθούν έχουν αναδρομική ισχύ, η πλειοψηφία αυτών κινδυνεύει να πεταχτεί στο δρόμο.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ενημέρωσαν τον βουλευτή ότι η Ομοσπονδία τους διαμαρτύρεται για την απόσυρση του άρθρου 7 της τροπολογίας, με την οποία ρυθμιζόταν η θεσμοθέτηση  διαδικασίας διαπίστευσης συστημάτων πιστοποίησης γλωσσομάθειας, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και δηλώνει ότι συμφωνεί μεν, με την κατάργηση της επάρκειας μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς όμως αναδρομική ισχύ, ώστε να μη θιγούν τα κεκτημένα δικαιώματα των ήδη κατόχων επάρκειας και άδειας διδασκαλίας, θέση με την οποία συμφωνούν και οι εκπρόσωποι ξενόγλωσσων τμημάτων των πανεπιστημίων και της ΟΙΕΛΕ.
Ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις της Ομοσπονδίας, τονίζοντας μάλιστα πως η ρύθμιση που θα θεσπισθεί από το Υπουργείο, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύ, αφού σε αυτή την περίπτωση θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες καθηγητές που εργάζονται αυτή τη στιγμή στα φροντιστήρια, οι οποίοι είναι ήδη κάτοχοι επάρκειας και άδειας διδασκαλίας. Κατέληξε μάλιστα διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του Συλλόγου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τις δίκαιες αυτές θέσεις του Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO.
Το Γραφείο Τύπου



Μετάφραση