30.6.14

Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου και άλλων 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα: «Να δοθεί ένα τέλος στη λεηλασία των εφάπαξ και τη δυσφήμιση ασφαλισμένων και υπαλλήλων»

30/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου και άλλων 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα: «Να δοθεί ένα τέλος στη λεηλασία των εφάπαξ και τη δυσφήμιση ασφαλισμένων και υπαλλήλων»

28.6.14

Ομιλία Θ Πετράκου για «Yπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ν.3908/2011»



Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,
Από το 1999, με την εφαρμογή της Οδηγίας 92/96 για την απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκίνησε η απαξίωση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης και των υποδομών της, στη χώρα μας, της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν επέτρεψαν στη ΔΕΗ να υλοποιήσει ούτε ένα έργο, αφού της απαγορεύτηκε να κάνει επενδύσεις αξιοποίησης των εγχώριων πηγών.
Απαγορεύθηκε  στην ΔΕΗ η  συμμετοχή της σε διαγωνισμούς νέων μονάδων. Αρχές του 2000 αποφασίστηκε η αναστολή του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ .
Της απαγορεύθηκε να επενδύσει σε ΑΠΕ. Εξαιτίας της τελευταίας απαγόρευσης η ΔΕΗ η οποία ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκα και αιολικά πάρκα, σήμερα δεν κατέχει ούτε το 1% της συνολικής ισχύς στις ΑΠΕ.  Δημιουργήσατε τεχνικά εμπόδια ώστε να εισέλθουν στις ΑΠΕ κερδοσκόποι με τις τεράστιες ΒΑΠΕ και αυτό πληρώνουμε τώρα.
Ως καταναλωτές επιδοτούμε με τα ΑΔΙ και τον ΜΑΜΚ περισσότερα από 470 εκατομμύρια ευρώ το 2013 τα 3047 MW Φυσικό Αέριο. Συνολικά οι επιδοτήσεις της 3ετίας 2009 -2013 στις μονάδες ΦΑ είναι 1,2 δις για ΜΑΜΚ και ΑΔΙ και 4,2 δις ΑΠΕ. Το δημόσιο και οι καταναλωτές κατέβαλαν άμεσα – έμμεσα επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, διακανονισμούς 10,4 δίς.
Αυτή η σπατάλη κεφαλαίων στην ενέργεια, αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της αγοράς, έχει οδηγήσει σε αυξήσεις την περίοδο 2000-2013, της τάξης του 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στην βιομηχανία.
Για τις ανάγκες της μετοχοποίησης-ιδιωτικοποίησης κατά 49% της ΔΕΗ ακυρώθηκαν ακόμα και τα τύποις κοινωφελή χαρακτηριστικά που προέβλεπε ο ιδρυτικός της νόμος και μεταβλήθηκε από δημόσια βιομηχανική επιχείρηση με αντικείμενο «την ανάπτυξη της χώρας και την προσφορά του ρεύματος στη φθηνότερη τιμή» (Β.Ν.Δ 1468/1950), σε μετοχοποιημένη Α.Ε. με στόχο, όπως είναι φυσικό, στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού, την προσφορά κερδών και υπεραξίας στους μετόχους της.
Σταμάτησαν όλα τα έργα ανάπτυξης υδροηλεκτρικών σταθμών – έργα πολλαπλού σκοπού και μέγιστου κοινωνικού οφέλους, καθώς, εκτός από φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια, η διαχείρισή τους εξασφάλιζε ύδρευση, άρδευση, αντιπλημμυρική προστασία, κλπ. Επί τη ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, κύριοι της κυβέρνησης, στο φράγμα της Μεσοχώρας και γενικότερα στα υδροηλεκτρικά έργα, υπάρχει ήδη επενδεδυμένο κεφάλαιο 550 εκατομμυρίων ευρώ. Μπορείτε να μας πείτε τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση αυτή;
Ερχόμενοι τώρα στον Νόμο 3908/2011, ήδη από το 2011 είχαμε επισημάνει τον ιδιαίτερα σκληρό ταξικό του χαρακτήρα, που χάριζε γη και ύδωρ στα μεγάλα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας. Από τότε σας είχαμε επισημάνει ότι πρόκειται για έναν νόμο που όχι μόνο δεν προωθούσε την περιφερειακή ανάπτυξη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά δεν προωθούσε, ούτε καν την απασχόληση. Αντίθετα, εξυπηρετούσε, ως συνήθως, τα γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, ελληνικά και ξένα, και ιδιαίτερα βέβαια τους γνωστούς μεγαλοεργολάβους που εδώ και χρόνια λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και πλούτο.
Βλέπουμε λοιπόν στο εν λόγω νομοσχέδιο να κυρώνονται ενισχύσεις για 6 μεγάλα αιολικά πάρκα, μέσω άμεσων επιχορηγήσεων και φορολογικών απαλλαγών:
Στο Πρώτο Άρθρο, 18,5 εκατομμύρια ευρώ φορολογική απαλλαγή, για αιολικό πάρκο ισχύος 48 MW στη Λάρισα, σε εταιρία συμφερόντων του ομίλου του Μυτιληναίου, για επένδυση 78 εκατομμυρίων ευρώ. Θέσεις εργασίας που δημιουργούνται; Μία!
Στο Δεύτερο Άρθρο, άμεση επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ συν φορολογική απαλλαγή σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ, σε επιχείρηση του ίδιου ομίλου, για αιολικό πάρκο ισχύος 48MW σε περιοχή των Δήμων Αμφιλοχίας και Αγρινίου, για επένδυση 70 εκατομμυρίων ευρώ. Θέσεις εργασίας; Μία!
Στο Τρίτο Άρθρο, άμεση επιχορήγηση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ συν φορολογική απαλλαγή 207,000 για αιολικό πάρκο ισχύος 27,6 MW στην Πάρο. Η επιχείρηση ανήκει πλειοψηφικά στην οικογένεια Κοπελούζου, ενώ μεγάλο μέρος της ανήκει και σε θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου. Η επένδυση έχει ύψος 52-53 εκατομμύρια. Θέσεις εργασίας; Μία ξανά!
Στο Τέταρτο Άρθρο, για αιολικό πάρκο στην Νάξο, ισχύος 36,8 MW, που ανήκει στο ίδιο σχήμα με το προηγούμενο, άμεση επιχορήγηση 7,5 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον φορολογική απαλλαγή γύρω στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ. Το ύψος της επένδυσης είναι πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δημιουργείται και άλλη μία θέση εργασίας!!!
Αυτά έρχονται να προστεθούν στα 10,4 δις που ανέφερα παραπάνω.
Και ερχόμαστε στα άρθρα 5 και 6, όπου έχουμε και τη συμμετοχή της περίφημης ENERGON. Μίας γερμανικής εταιρίας, η οποία ζητάει διαφυγόντα κέρδη 9 εκατομμυρίων ευρώ από μία διαβλητή σύμβαση 9 αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες, και με την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει σοβαρά ζητήματα σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και πολλές εισαγγελικές παρεμβάσεις, τόσο από ελληνικής όσο και από γερμανικής πλευράς. Μάλιστα κύριοι της κυβέρνησης. Επιδοτείτε την εταιρία VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ Α.Ε., της οποίας το 89% κατέχει η ENERGON, για αιολικό πάρκο στη Φωκίδα και την ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε., της ίδιας εταιρίας, ναι, της ENERGON, για 3 αιολικά πάρκα στο Δήμο Ακτίου και Βόνιτσας. Μην ξεχάσω να αναφέρω βέβαια ότι για τα πάρκα στη Φωκίδα και την Αιτωλοακαρνανία δημιουργούνται άλλες 2 θέσεις εργασίας! Το Success Story σε όλο του το μεγαλείο!
Αυτή είναι λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης, η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε; Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη που τόσο όμορφα διαφημίζετε; Όχι κύριοι. Αυτή είναι Μαύρη ανάπτυξη. Μαύρη κι άραχλη.
Τη στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να κλείνουν η μία μετά την άλλη, τη στιγμή που οι αγρότες έχουν χάσει την οποιαδήποτε πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ τους παίρνουμε χωράφια, σπίτια, καταθέσεις και τους οδηγούμε στην απόγνωση, εσείς εξακολουθείτε να μοιράζετε ζεστό χρήμα σε φίλους και γνωστούς. Σε αυτούς που τόσα χρόνια σας στηρίζουν με διάφορους τρόπους.
Κύριοι της κυβέρνησης, για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ, η ενέργεια, όπως και το νερό,  η Υγεία και η Παιδεία, είναι κοινωνικά αγαθά που δεν πρέπει να στερείται κανένας πολίτης και γι αυτό πρέπει να είναι δημόσια. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουμε την ενέργεια ως  βασικό πυλώνα του συνολικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αφού αυτή συνδέεται και υποστηρίζει όλες τις  παραγωγικές δραστηριότητες (π.χ. αγροτικό τομέα, βιομηχανία, κατασκευαστικό κλάδο , έρευνα και καινοτομία, δομές κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας) και  είναι  προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον και τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας όχι ως ένα πρόσκομμα στην ανάπτυξη ή μια πολυτέλεια σε περίοδο κρίσης, αλλά ως βασικό συστατικό του προγράμματός μας.
Είμαστε  αντίθετοι στην απορρύθμιση στις  ιδιωτικοποιήσεις  του ενεργειακού τομέα, που στόχο έχει να αλώσουν οι πολυεθνικές την ενεργειακή πίτα της χώρας. Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ πρέπει να είναι 100% Δημόσια και Ενιαία ώστε να εξυπηρετεί τις γενικότερες αναπτυξιακές  και κοινωνικές ανάγκες του τόπου.
Αποτέλεσμα  άλλωστε και συνέπεια των ακολουθούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της απορρύθμισης των ιδιωτικοποιήσεων, ήταν να γίνει ο Ενεργειακός κλάδος στα πλαίσια των μνημονιακών επιλογών, πεδίο πλιάτσικου από κάθε λογής αετονύχηδες.
Ο κλάδος της ενέργειας, και ειδικά της ηλεκτρική ενέργειας, αποτελεί ουσιαστικά το φυσικό μονοπώλιο, που τροφοδοτεί με “πρώτη ύλη” την αγροτική παραγωγή, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία, το εμπόριο, τα νοικοκυριά, τα σχολεία, τα νοσοκομεία. Η παράδοσή της στον ιδιωτικό ανταγωνισμό απειλεί όλες τις άλλες ανταγωνιστικές αγορές της οικονομίας και τις βασικές κοινωνικές δραστηριότητες, με τεράστιες συνέπειες στην απασχόληση, στα δημόσια έσοδα, στην αξιοπιστία της ηλεκτροδότησης.
Κλείνοντας, σας καλώ για άλλη μία φορά, να αποσύρετε άμεσα το Νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, και να την πετάξετε στον κάλαθο των αχρήστων, αλλιώς να γνωρίζετε ότι επισπεύδετε το ούτως ή άλλως αναπόφευκτο δικό σας τέλος.






27.6.14

«Οι Λιμενικές Υπηρεσίες στη Μεσσηνία πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα και όχι να υποβαθμιστούν».

27/06/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ Υπουργό
  • Ναυτιλίας & Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Οι Λιμενικές Υπηρεσίες στη Μεσσηνία πρέπει να ενισχυθούν με προσωπικό και μέσα και όχι να υποβαθμιστούν».

Ομιλία του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ για το Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό» στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

27 /06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ομιλία του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ για το Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό» στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων

26.6.14

«Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων με την επαναπρόσληψη των 249 πρώην υπαλλήλους της Ολυμπιακής»

26/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ερώτηση που συνυπογράφεται από την Ευγενία Ουζουνίδου (Βουλευτή Κοζάνης)και τον Θανάση Πετράκο (Βουλευτή Μεσσηνίας), υπογραμμίζεται η απαξίωση της ΥΠΑ από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Διαπιστώθηκε, με επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σεπτέμβρη στην ΥΠΑ, ότι για πολλοστή φορά η χώρα μας αδυνατεί να προσαρμοστεί στα διεθνή πρότυπα της ασφάλειας πτήσεων. Παράλληλα η απόφαση της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των επιφορτισμένων με την επιθεώρηση αεροσκαφών 249 εργαζομένων στην ΥΠΑ, πρώην υπαλλήλων της Ολυμπιακής, θέτει υπό μεγάλη αμφισβήτηση την ασφάλεια των πτητικών μέσων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ-AKE
ΠΡΟΣ τον Κ Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
ΘΕΜΑ: «Πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων με την επαναπρόσληψη των 249 πρώην υπαλλήλους της Ολυμπιακής»

Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: "Νέα επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και σε συνδικαλιστικές ελευθερίες καθώς και νέες μειώσεις μισθών προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου"

26/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίκαιρη Επερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: "Νέα επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα και σε συνδικαλιστικές ελευθερίες καθώς και νέες μειώσεις μισθών προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου"

«Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλιείς»

ΕΡΩΤΗΣΗ
26.06.2014
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

·         Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
·         Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλιείς»

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ"

                  ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ"

25.6.14

23.6.14

«Θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας λόγω απένταξης της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ;»

23/6/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ
Προς τους Υπουργούς
·        ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
·        ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: «Θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας λόγω απένταξης της χρηματοδότησής του από το ΕΣΠΑ;»

«Αποζημιώσεις αγροτών λόγω ακαρπίας των ελαιοδέντρων στη Μεσσηνία»

23/6/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
·         Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημιώσεις αγροτών λόγω ακαρπίας των ελαιοδέντρων στη Μεσσηνία»

«Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Καλαμάτας»

23/06/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ ΥΠΟΥΡΓΟ
  •  ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ  
ΘΕΜΑ: «Τραγικές οι ελλείψεις σε προσωπικό στο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης  Καλαμάτας»

20.6.14

«ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»

20/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή Δήλωση
Του Θανάση Πετράκου και της Ευγενίας Ουζουνίδου, Υπεύθυνων του Τομέα Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

 «ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ «ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ»

«Προστασία του ελαιολάδου από νοθεία»

20/6/2014
ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
·         Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Προστασία του ελαιολάδου από νοθεία»

19.6.14

Να στηριχθούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στη χώρα μας και να μην επιβληθεί μηνιαία εισφορά όπως σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αθήνα, 19.06.2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
 Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
  • Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
  • Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Θέμα: Να στηριχθούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στη χώρα μας και να μην επιβληθεί μηνιαία εισφορά όπως σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολόγιου δεν λύνει το πρόβλημα.»

19/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινή Δήλωση
Του Θανάση Πετράκου και της Ευγενίας Ουζουνίδου Υπεύθυνων του Τομέα Ενέργειας την Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ
«Η διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολόγιου δεν λύνει το πρόβλημα.»

18.6.14

«Η κυβέρνηση μετατρέπει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές στα σπίτια τους»

18/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση
Του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου
«Η κυβέρνηση μετατρέπει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά  από ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές στα σπίτια τους»

Η ΛΑΡΚΟ δεν τεμαχίζεται, δεν ξεπουλιέται, δεν χαρίζεται


18/6/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκπροσώπους των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Θέμα: Η ΛΑΡΚΟ δεν τεμαχίζεται, δεν ξεπουλιέται, δεν χαρίζεται

«Ζημιές σε σταφίδες και αμπέλια της Μεσσηνίας, Hλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας»

18/6/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
·        Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ζημιές σε σταφίδες και αμπέλια της Μεσσηνίας, Hλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας»

17.6.14

Συνάντηση του Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου με την Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας

17/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Συνάντηση του Βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου με την Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ.

17/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ.

«Αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου από τον καταρροϊκό πυρετό»

17/6/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
·         Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
·         Οικονομικών

Θέμα: «Αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων της Πελοποννήσου από τον καταρροϊκό πυρετό»

12.6.14

Καταγγελία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για την άνανδρη επίθεση των ΥΜΕΤ στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και Μελών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καταγγελία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου για την άνανδρη επίθεση των ΥΜΕΤ στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και Μελών της Κ.Ο.  του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΡΑΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ


12/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔHΛΩΣΗ  ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Κ.Ο ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΟΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΡΑΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

10.6.14

«Για τον ένα χρόνο από το «μαύρο» στην ΕΡΤ»

10/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

«Για τον ένα χρόνο από το «μαύρο» στην ΕΡΤ»

6.6.14

Νέα προκλητική απόφαση της κυβέρνησης για το «The Athens Mall»

06/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Νέα προκλητική απόφαση της κυβέρνησης για το «The Athens Mall»

«Συνάντηση του Υπευθύνου Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου με προεδρείο του Δ.Σ. της «Ένωσης Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής»».

06/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Συνάντηση του Υπευθύνου Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου με προεδρείο του Δ.Σ. της «Ένωσης Εργαζομένων Φυσικού Αερίου Αττικής»».

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΑΝΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

6/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΑΝΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

4.6.14

Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση να ξεπουληθούν 2 στρέμματα από το κάστρο της Πύλου.

4/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Να ανακληθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση να ξεπουληθούν 2 στρέμματα από το κάστρο της Πύλου.

Κοροϊδία η κυβερνητική απόφαση για αναστολή καταβολής των δόσεων σε επιχειρήσεις με δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

04/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ
Του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου
Κοροϊδία η κυβερνητική απόφαση για αναστολή καταβολής των δόσεων σε επιχειρήσεις με δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τα σκουπίδια «καίνε» Καφαντάρη και Τατούλη

4/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Θέμα: Τα σκουπίδια «καίνε» Καφαντάρη και Τατούλη

Μετά την μελέτη-εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έρχεται και η μελέτη McKinsey να αποτελειώσει την ελληνική αγροτική οικονομία»

4/6/2014
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

Προς τους Υπουργούς
·         Οικονομικών
·         Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Μετά την μελέτη-εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έρχεται και η μελέτη McKinsey να αποτελειώσει την ελληνική αγροτική οικονομία»

1.6.14

Ο κ Σαμαράς βγάζει στο σφυρί τα «φιλέτα» της Πύλου.

1/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
 ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Ο κ Σαμαράς βγάζει στο σφυρί τα «φιλέτα» της Πύλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

01/06/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.

Το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων δεν απαντά για μια ακόμη φορά   στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου με Θέμα «Άμεση έναρξη λειτουργίας προαστιακού σιδηροδρόμου στην Μεσσηνία».
 Αρνείται στη ουσία τις ευθύνες του για την επαναλειτουργία του προαστιακού, η οποία θα αποσυμφορούσε την κίνηση στην περιοχή της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών, θα μείωνε δραματικά το κόστος για την μετακίνηση από και προς την Καλαμάτα και θα διευκόλυνε την συγκοινωνία των αποκλεισμένων ουσιαστικά χωριών της Άνω Μεσσηνίας από την Καλαμάτα. Όπως δεν απαντάει και τι μέτρα θα πάρει για την προστασία της Δημόσιας περιουσίας από το πλιάτσικο.    
Όμως η απάντηση του Υπουργείου είναι αποκαλυπτική και για τις ευθύνες του κου Τατούλη και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθότι στην απάντηση αναφέρει «Περαιτέρω, για την καθιέρωση της κυκλοφορίας τακτικών αμαξοστοιχιών «προαστιακού τύπου» στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας απαιτείται, σύμφωνα με το νόμο 3891/2010 και η οικονομική συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας.»
Με λίγα λόγια ούτε ο κος Τατούλης ούτε οι εμπλεκόμενοι Δήμοι της Μεσσηνίας (Καλαμάτας, Οιχαλίας, Τριφυλίας και Μεσσήνης) έχουν κάνει κάτι ώστε να συμβάλλουν στην επαναλειτουργία του Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Μεσσηνίας.
Δυστυχώς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους εμπλεκόμενους Δήμους το Υπουργείο για να αποποιηθεί τις δικές του κύριες ευθύνες τους «κάρφωσε» και αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Μεσσηνία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική του ομάδα και οι Σύλλογοι Φίλων του Σιδηροδρόμου.
Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω στους συμπολίτες μου το επιτυχημένο παράδειγμα της λειτουργίας του Προαστιακού στην Πάτρα (Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και Δήμος Πατρών) όπου χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή χωρίς καμία νέα επένδυση, ξεκίνησε και λειτούργησε αυτά τα τρία χρόνια ένας Προαστιακός Σιδηρόδρομος ο οποίος με την ορθή του διαχείριση, την πιστότητα στα ωράρια και τον καλό σχεδιασμό μείωσε τους χρόνους των ενδοαστικών μετακινήσεων, έφερε τις γειτονιές της πόλης πιο κοντά, έδωσε άλλη πνοή στον επιχειρηματικό και φοιτητικό κόσμο και αποφόρτισε εμφανώς την πόλη από την κίνηση και το καυσαέριο, ενώ αποτελεί βιώσιμη δραστηριότητα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και δεν επιβαρύνει τον Κρατικό προϋπολογισμό. Και όμως στην Πάτρα δεν συγκεντρώνονταν πολλές από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν ήδη στην Καλαμάτα.

Το Γραφείο Τύπου
Παρατίθεται η ερώτηση και η απάντηση:

Μετάφραση