26.4.17

Μόνο η κινητοποίηση μπορεί να σώσει την ελαιοπαραγωγή

ΔΗΛΩΣΗ
του Θανάση Πετράκου, μέλους της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην βουλευτή Μεσσηνίας

Μόνο η κινητοποίηση μπορεί να σώσει την ελαιοπαραγωγή

Την ώρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα των 6,9 δισ. ευρώ, (ως αποτέλεσμα της άγριας λιτότητας, της τρομακτικής υπερφορολόγησης και της μη πληρωμής από το κράτος των υποχρεώσεων προς πολίτες και ιδιώτες) αρνείται να δώσει απ’ αυτό το «ματωμένο» πλεόνασμα μόλις 650.000 ευρώ για να στηρίξει το πρώτο εθνικό μας προϊόν, που είναι το ελαιόλαδο.
Παρά τις εμπεριστατωμένες και αγωνιώδεις εισηγήσεις των διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, οι οποίες τονίζουν ότι με την υπάρχουσα χρηματοδότηση μπορούν να γίνουν μόνο 2 ψεκασμοί, η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει με 650.000 ευρώ επιπλέον το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ώστε να εφαρμοστεί στοιχειωδώς σωστά το πρόγραμμα του 2017. Συνεπώς η κυβέρνηση επωμίζεται τεράστιες ευθύνες, διότι η ελλιπής χρηματοδότηση της δακοκτονίας θα οδηγήσει για δεύτερη χρονιά στην καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και συνεπώς του εισοδήματος των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών.

Η επικείμενη καταστροφή για δεύτερη χρονιά της ελαιοπαραγωγής και των ελαιοπαραγωγών στο νομό μας έχει υπεύθυνους, οι οποίοι έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης κ. Κατρούγκαλος και Χαρίτσης, οι δυο κυβερνητικοί βουλευτές κα Κοζομπόλη και κ. Κωνσταντινέας, αλλά και ο βουλευτής Μεσσηνίας και πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, διότι ούτε αυτόν είδαμε να ασχολείται με το θέμα και να ζητάει από το «ματωμένο» πλεόνασμα να διατεθούν μόλις τα 650.000 ευρώ για να μην καταστραφούν για δεύτερη φορά οι ελαιοπαραγωγοί του νομού μας.
Επειδή υπουργοί και βουλευτές του νομού μας αδιαφορούν, οφείλουν οι δήμαρχοι του νομού μας και οι οργανώσεις των αγροτών, (αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων), να συντονιστούν και να οργανώσουν μαζική κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών για το μέγα αυτό θέμα. Διότι μόνο η μαζική και ενωτική κινητοποίηση όλων των Μεσσήνιων μπορεί να δώσει λύση. Οι δήμαρχοι δεν επιτρέπεται να αδιαφορούν για το εισόδημα των δημοτών τους. Η αδιαφορία είναι συνενοχή.
Υ.Γ. 1. Το 2015 έγινε η δακοκτονία και ξεπεράστηκαν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια, ενώ ήταν στον αέρα λόγω και των καθυστερήσεων, επειδή είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015, διότι κάποιος τότε βουλευτής Μεσσηνίας ασχολήθηκε συστηματικά και επίμονα με το θέμα. Συνεπώς το 2015 πρόλαβε η τότε κυβέρνηση (είναι λάθος λοιπόν η άποψη ότι δεν πρόλαβε…). (Το γνωρίζουν καλά οι διευθυντές των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας).
Υ.Γ. 2. Είναι γνωστό ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει η άποψη να εγκαταλείψει το κράτος το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Θεωρώ ότι απόψεις που προτείνουν να περάσει το πρόγραμμα στους δήμους, α) άθελά τους δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, β) οι απόψεις αυτές είναι επί της ουσίας λάθος, διότι οι δήμοι δεν έχουν οργάνωση και ούτε υπηρεσίες με τεχνογνωσία όπως είναι οι Διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης για να μπορέσουν να εφαρμόσουν σωστά το πρόγραμμα.
Τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο ο μαζικός και ενωτικός αγώνας των ελαιοπαραγωγών. Και εδώ οφείλουν άπαντες οι έχοντες θεσμικό ρόλο να συμβάλλουν για να σωθεί το εισόδημα των Μεσσήνιων και η ποιότητα και η φήμη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου μας.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάφραση