3.5.17

Λαφαζάνης-Πετράκος: Η Μεγαλόπολη με μια φωνή, κάτω τα χέρια απ’ τη ΔΕΗ

Λαφαζάνης-Πετράκος: Η Μεγαλόπολη με μια φωνή, κάτω τα χέρια απ’ τη ΔΕΗ
Ο αγώνας της ΛΑ.Ε για να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ συνεχίστηκε σήμερα στη Μεγαλόπολη. Πρώτος σταθμός τα ορυχεία όπου ο Θανάσης Πετράκος μίλησε στις 7 το πρωϊ στους εργαζομένους.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα του Π.Σ της ΛΑ.Ε Παναγιώτη Λαφαζάνη επισκέφτηκε το Δήμαρχο και συζήτησε για την ανάγκη να συμβάλει και η Δημοτική Αρχή με όλες τις δυνάμεις στον αγώνα να μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ.
Αμέσως μετά ο Παν. Λαφαζάνης, ο Θ. Πετράκος, ο Σαράντος Αλεξανδρής και τοπικά στελέχη της ΛΑ.Ε επισκέφτηκαν την 3η Λιγνιτική Μονάδα παραγωγής όπου συζήτησαν με τα στελέχη και τους εργαζόμενους και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη 4/5, στις 19:30 στη Πλατεία της Μεγαλόπολης.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε την 4η Μονάδα Λιγνιτικής παραγωγής όπου ο Π. Λαφαζάνης μίλησε στους εργαζόμενους   και ανέπτυξε τις θέσεις της ΛΑ.Ε για μια δημόσια ΔΕΗ, σε μια ανεξάρτητη Ελλάδα με εθνικό νόμισμα, διαγραφή του χρέους και ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε:
“Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, να μη ξεπουληθεί η ΔΕΗ, αν υπάρξει ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός. Η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο διέλυσε τη ΔΕΗ μέσα απ’ τα περιβόητα ΝΟΜΕ όπου υποχρεούνται να πωλούν ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της και την εκχώρηση του 50% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές.
Τώρα με το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε χθες το πρωί χωρίς να έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα και χωρίς εξουσιοδότηση, ξεπουλάει κυριολεκτικά τη ΔΕΗ αφού δεσμεύτηκε να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων μαζί με τα ορυχεία και επιπλέον το 17% των μετοχών του δημοσίου”.
Στη συνέχεια ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι:
“Μια δημόσια ΔΕΗ που έχει ανάγκη ο τόπος δεν συμβαδίζει με μνημονιακή πολιτική και την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μετά από έναν αντιμνημονιακό δρόμο σε εθνικό νόμισμα με διαγραφή του χρέους, “σεισάχθεια” στα ιδιωτικά χρέη και ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα”.
Τέλος, ο Θαν. Πετράκος πρόσθεσε: “ο κ. Τσίπρας λέει για ακόμη μια φορά ψέματα στον ελληνικό λαό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υποχρεώνει καμιά κυβέρνηση να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζει σαφώς ότι οι ιδιώτες δικαιούνται να μπουν στα νέα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα!
Συγκεκριμένα  η  απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει ότι  « Η πρόσβαση σε ποσοστό 40% για τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με  αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα στην Ελλάδα και όχι με αναφορά στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα της ΔΕΗ. Η Επιτροπή κατέληξε στο ποσοστό 40% λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η ΔΕΗ είχε ήδη και θα διατηρούσε προνομιακή πρόσβαση σε ποσοστό 60% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη.»
Αυτό σημαίνει ότι το  ποσοστό 40% που αναφέρει η Επιτροπή στην απόφασή της, είχε προσδιοριστεί αναφορικά με το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων στην Ελλάδα και με την παραδοχή ότι η ΔΕΗ διατηρεί αποκλειστική πρόσβαση στο 60% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων, συνθήκη η οποία προφανώς αναιρείται, από τη στιγμή που το ποσοστό εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων που θα μεταβιβαστεί τελικά στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα αποσπαστεί από το 60% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη της ΔΕΗ.
Συνεπώς, πρόκειται για μία παράνομη απαίτηση εκ μέρους της Κομισιόν. Η κυβέρνηση και  ο  νέος  υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης   επωμίζεται τεράστιες ευθύνες γιατί αποδέχθηκε την παράνομη αυτή πρόταση της Κομισιόν
 Γι’ αυτό πρέπει όλοι να δώσουμε το παρών στο συλλαλητήριο της Μεγαλόπολης”.
Λίγο μετά τις 13:00 το κλιμάκιο της  ΛΑΕ    στην Τρίπολη  αι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Ο Παν.  Λαφαζάνης  μεταξύ  των  άλλων  τόνισε.
 «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μνημόνια. Υπάρχει εναλλακτική λύση που εκφράζει η Λαϊκή Ενότητα».
Κατόπιν, είπε: «Η κυβέρνηση δεν είχε καμία λαϊκή εντολή να υπογράψει νέο μνημόνιο. Έχουμε μία κυβέρνηση πραξικοπηματιών, αυτό θα είναι το όνομά της από εδώ και μπρος. Έχουμε Κυβέρνηση παρασυντάγματος, θεσμικής εκτροπής, θεσμικού παρακράτους που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τον Ελληνικό Λαό και είναι αιχμάλωτη, σε υπαλληλική σχέση με τους πιστωτές. Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εκτελεί τις εντολές του Σόιμπλε και της Μέρκελ. Είναι Κυβέρνηση δουλοπρεπής, προδοτική κυβέρνηση.
Το νέο μνημόνιο σημαίνει το τέλος των συντάξεων, είναι η εξαθλίωση του φτωχού εργαζόμενου, είναι η εκποίηση της Ελλάδας. Οι συντάξεις θα κατακρεουργηθούν, θα γίνουν επιδόματα ελεημοσύνης και η προοπτική είναι ακόμα χειρότερη.
Θα φορολογείται ακόμα κι εκείνος που παίρνει επίδομα ανεργίας.
Η ΔΕΗ διαλύεται και βάζει λουκέτο με τα μέτρα της Κυβέρνησης. Τα μέτρα θα τα πληρώσει πρώτα ο καταναλωτής και τα νοικοκυριά.
Αν πουληθεί το 40% των λιγνιτορυχείων της ΔΕΗ, η ΔΕΗ έχει μπει στην αρχή του τέλους της. Ταυτόχρονα, έχει αποφασιστεί να πουληθεί το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που είναι στα ΤΑΙΠΕΔ. Η Ελλάδα θα γίνει ενεργειακό προτεκτοράτο που σημαίνει ενεργειακή υποδούλωση της χώρας. Πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι για να σώσουμε την ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ και όχι κρυφά, στο παρασκήνιο, πραξικοπηματικά, να προσπαθεί να κλείσει τον ενεργειακό αυτό γίγαντα της χώρας. Δεν είναι περιουσία του Τσίπρα και του Τσακαλώτου, η ΔΕΗ πρέπει να μείνει στον Ελληνικό λαό.
Ο κ. Τσίπρας μετά την υπογραφή του 4ου μνημονίου, θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων από τους δανειστές σαν στυμμένη λεμονόκουπα»


Το  Γραφείο  Τύπου 

Μετάφραση